Mavi gökyüzü ve denizin rengidir ve güven, sadakat, bilgelik, kendine güven, akıl, inanç, gerçeklik ve cennet anlamına gelir.
Sıklıkla derinlik ve dengeyle bağdaştırılır.
Mavi renk akla ve bedene iyi gelir. Bunu da metabolizmayı yavaşlatıp sakinleşmeyi sağlayarak yapar.
Mavi renk sakinlik anlamına da gelir.
Kraliyet armalarında mavi içtenlik, sevgi, saygı, muhafazakârlık ve dindarlık anlamına gelmektedir. .
Temizlik malzemesi ambalajları genellikle mavi renkli olur çünkü bu renk temizlik ve hizmet anlamına gelir. Havayolları logolarında, havalandırma sistemlerinde, su şişelerinin etiketleri hatta şişeleri de mavi olabilmektedir. Denizcilikle ilgili iş kollarının da tabela ve logolarında genellikle mavi renk tercih edilebilmektedir.
Mavi renk bilinç ve us ile bağlantılıdır.
Mavi erkek/ataerkil/maskulen bir renk olarak bilinir. Erkekler tarafından tercih edildiği söylenir.
Yiyecek ya da yemekle ilgili durumlarda mavi tercih edilmemelidir. Çünkü mavi iştahı kapatır.
Teknolojiyi anlatmak için de mavi renk kullanılır.
Mavi renk aynı zaman da depresyon, üzüntü, acı çekmek gibi anlamlara da gelir.
Koyu mavi bilgi, güç, bütünlük, ciddiyet, derinlik, uzmanlık ve denge anlamına gelir. Bu yüzden uzmanlık gerektiren iş kolları tarafından tercih edilir. Örneğin, işçiler için “Mavi Yakalı” tanımı kullanılır.
Mavi renk, sarı ya da kırmızı gibi sıcak renklerle birlikte kullanıldığında yüksek bir algı yaratır ve etkisi güçlü olur. Bu nedenle süper kahramanların giysileri veya kullandıkları renkler genellikle mavi-sarı-kırmızı birlikteliğidir.
Açık Mavi sağlık, iyileşme, sakinlik, anlayış ve yumuşaklık anlamına gelir.
BİR ÖRNEK: KIZIL ÖLÜMÜN MASKESİ ÖYKÜSÜNDE MAVİ RENGİN KULLANIMI
Mavi rengin sembolik kullanımı için en Edgar Allen Poe’nun en sevdiğim öykülerden biri Kızıl Ölümün Maskesi’ni seçtim. Öyküde kızıl ölüm denilen vebadan çok korkan Prens Prospero’nun kendisi gibi asil olan bin kişiyle kendini bir kaleye kapatmasını ve bir maskeli balo düzenlemesini anlatır. Bu kale de farklı renkli odalar bulunur ve insanlar odadan odaya geçerek zamanlarını geçirirler. Bu odalar mavi, mor, yeşil, turuncu, beyaz ve menekşe rengidir. Maskeli Kırmızı Ölüm’ün kalenin içinde görünmesiyle sembollerle dolu bir öykü okumaya başlarız.
Gelelim mavi odaya… Mavi renkli oda doğuya en yakın odadır ve doğumu simgeler. Bu renk insanın yaratılışındaki bilinmezi, nereden geldiğinin sırrını barındırır. Bir sonraki oda ise mordur. Mor renk doğumun rengi olan mavi ile hayatın rengi olan kırmızının karışımıdır ve büyümeyi simgeler. Bir sonraki oda yeşildir ve gençliği yani baharı simgelerken bir sonraki turuncu oda ise hayatın yazını ve sonbaharını betimler. Sıradaki beyaz oda beyaz düşmüş saçları ve kemikleri anlatmak için kullanılmıştır ve bu yaşlılıktır. Son oda ise menekşe rengindedir. Menekşe rengi, mor ile mavinin ya da mor ile grinin karışımından elde edilir ve gölgeli bir renktir. Menekşe rengi karanlığı ve ölüme yakınlığı temsil eder.
Yedinci oda ise siyaha boyanmış kırmızı ışıkla aydınlanmış, maskeli balodaki kişilerin girmeye çekindikleri bir odadır ve ölümü simgeler.
Mavi renkle başlayıp, siyah renkle biten öykü sembollerle donatılan ve okurken renklerin hissedildiği bir eserdir. Okumadıysanız, mutlaka okumalısınız.
Prof. Dr. Meltem Erincmen Kânoğlu
Comments